Książka "Kuchnia Bieszczadu" Krzysztof Antoniszak MIRCZUMET

20,00 zł
Czas dostawy: 3 - 5 dni

Książka "Kuchnia Bieszczadu" Krzysztof Antoniszak MIRCZUMET

Książka kucharska z przepisami z pogranicza Łemkowszczyzny i Bojkowszczyzny, obejmująca kuchnię Zachodnich Karpat. To zbiór tradycyjnych receptur, które odzwierciedlają historię, kulturę i smaki tego wyjątkowego regionu.

Książka kucharska, którą przygotował autor, to wyjątkowa podróż kulinarna przez regiony Łemkowszczyzny i Bojkowszczyzny, obejmująca przede wszystkim obszary Zachodnich Karpat. Tereny, które stały się przedmiotem badań, rozciągają się od okolic Sławska na Ukrainie aż po Krynicę Górską, włączając w siebie bogatą mozaikę kulturową i kulinarną tego regionu.

Zebrane przepisy, gromadzone przez wiele lat od ludzi, którzy już odeszli, stanowią prawdziwy skarb regionalnej kuchni. Autor nie próbował zestawiać ich według jakiejś ściśle określonej chronologii czy klasyfikować według walorów smakowych lub alfabetu. Przepisy te prezentowane są tak, jak zostały spisane – często bezpośrednio z pamiętników dawnych gospodyń, które posługiwały się mieszanką języków: bojkowskiego, łemkowskiego, rusnackiego, węgierskiego, słowackiego, ukraińskiego, niemieckiego, rumuńskiego oraz polskiego. W niektórych przypadkach konieczne było odgadywanie składników i metod przygotowania, co wiązało się z metodą prób i błędów podczas gotowania

Więcej informacji
Producent Mirczumet
Autor Krzysztof Antoniszak
Format 14,5 x 20,5 cm
Liczba stron 126
Oprawa Miękka
Napisz własną recenzję
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą pisać Recenzje. Proszę Zaloguj się lub Załóż konto